Name: | Description: | Size: | Format: | |
---|---|---|---|---|
Resumo, Índice, Introdução | 212.57 KB | Adobe PDF | ||
Documento Principal | 4.39 MB | Adobe PDF |
Authors
Advisor(s)
Abstract(s)
A “Carne dos Açores IGP” surgiu como uma necessidade de proteção comercial de um tipo de carne de bovino de reconhecidas qualidades éticas, sensoriais, nutricionais e funcionais cuja produção assenta no pastoreio direto e permanente dos animais em pastagens que se mantêm verdes durante praticamente todo o ano. Embora a maior parte da carne de bovino produzida nos Açores tenha por base o sistema leiteiro, as exigências do modo de produção da carne IGP obriga ao recurso ao sistema de vacas aleitantes. Este sistema de produção nos Açores tem utilizado maioritariamente raças puras, mas muitos dos animais certificados IGP são cruzados, envolvendo uma diversidade de raças de carne (e mesmo de leite, i. e. Holstein) e de tipo de cruzamentos. Por outro lado, as exigências de qualidade determinam que as carcaças IGP não possam ser classificadas como categoria 1 para a gordura e P para a conformação (sistema EUROP). Tomadas em conjunto, estas condições originam animais, carcaças e carne com características diferentes do que é produzido localmente pelo sistema convencional não certificado. Até ao momento não foi feito qualquer estudo de caracterização das carcaças IGP, bem como da avaliação dos diversos fatores implicados na sua qualidade, nomeadamente nos rendimentos da desmancha.
Assim, este estudo teve como objetivos: (1) fazer uma caracterização geral das carcaças IGP dos Açores, designadamente no que se refere às raças/cruzamentos utilizados, à idade ao abate, ao sexo, ao peso médio da carcaça, ao rendimento médio na desmancha e às classificações EUROP obtidas (2) avaliar as eventuais relações existentes entre as variáveis raça, sexo, idade ao abate, peso e classificação da carcaça (conformação e estado de gordura – sistema EUROP) e os rendimentos na desmancha (rendimento global e rendimentos das diversas peças de corte em relação ao peso da carcaça fria e ao peso da carne vendável) e (3) fazer uma avaliação do pH das carcaças e determinar a sua relação com a ilha de abate na perspetiva de adicionar informação relativa à incidência da condição DFD na “Carne de Bovino dos Açores IGP”.
[...].
ABSTRACT: The “Carne dos Açores IGP” has emerged as a need for commercial protection of a type of beef of recognized ethical, sensorial, nutritional and functional qualities whose production is based on the direct and permanent grazing of the animals in pastures that remain green during practically all year round. Although most of the beef produced in the Azores is based on the dairy system, the requirements of the PGI beef production method require the use of the suckler cow system. This production system in the Azores has mostly used pure breeds, but many of the PGI certified animals are crossed, involving a diversity of beef breeds (can includes dairy breed, i.e., Holstein) and cross types. On the other hand, the quality requirements determine that PGI carcases can not be classified in category 1 for fat and P for conformation (EUROP system). Taken together, these conditions originate animals, carcasses and beef with characteristics different from that produced locally by the conventional oncertified system. To date, no studies on the characterization of PGI carcasses have been carried out, as well as on the evaluation of the various factors involved in carcass quality, namely on cutting yields. In this context, the objectives of this study were: (1) to make a general characterization of the Azores PGI beef carcasses, in particular as regards to breeds/crosses used, age at slaughter, sex, average carcass weight, average cutting yield (2) to evaluate possible relationships between breed, sex, age at slaughter, carcass weight and classification (conformation and fat status - EUROP system) and cutting yields (overall yield and yields of the various cutting parts in relation to the weight of the cold carcass and the weight of the salable meat) and (3) to evaluate the pH of the carcasses and to determine their relationship with the island of slaughter in order to add information on the incidence of the DFD condition in the "Carne dos Açores IGP". [...].
ABSTRACT: The “Carne dos Açores IGP” has emerged as a need for commercial protection of a type of beef of recognized ethical, sensorial, nutritional and functional qualities whose production is based on the direct and permanent grazing of the animals in pastures that remain green during practically all year round. Although most of the beef produced in the Azores is based on the dairy system, the requirements of the PGI beef production method require the use of the suckler cow system. This production system in the Azores has mostly used pure breeds, but many of the PGI certified animals are crossed, involving a diversity of beef breeds (can includes dairy breed, i.e., Holstein) and cross types. On the other hand, the quality requirements determine that PGI carcases can not be classified in category 1 for fat and P for conformation (EUROP system). Taken together, these conditions originate animals, carcasses and beef with characteristics different from that produced locally by the conventional oncertified system. To date, no studies on the characterization of PGI carcasses have been carried out, as well as on the evaluation of the various factors involved in carcass quality, namely on cutting yields. In this context, the objectives of this study were: (1) to make a general characterization of the Azores PGI beef carcasses, in particular as regards to breeds/crosses used, age at slaughter, sex, average carcass weight, average cutting yield (2) to evaluate possible relationships between breed, sex, age at slaughter, carcass weight and classification (conformation and fat status - EUROP system) and cutting yields (overall yield and yields of the various cutting parts in relation to the weight of the cold carcass and the weight of the salable meat) and (3) to evaluate the pH of the carcasses and to determine their relationship with the island of slaughter in order to add information on the incidence of the DFD condition in the "Carne dos Açores IGP". [...].
Description
Dissertação de Mestrado, Engenharia Zootécnica, 08 de junho de 2018, Universidade dos Açores.
Keywords
Bovinos Carne dos Açores IGP Produção de Carne Sistema SEUROP
Citation
Costa, Séfora Veríssimo. "Avaliação da taxa de incidência da condição DFD e dos factores que afetam o rendimento na desmancha de carcaças de bovinos IGP criados na Região Autónoma dos Açores". 2018. XVIII, 130 p.. (Dissertação de Mestrado em Engenharia Zootécnica). Angra do Heroísmo: Universidade dos Açores, 2007. [Consult. Dia Mês Ano]. Disponível em www:<http://hdl.handle.net/10400.3/5020>.