Repository logo
 
Publication

Nutritive value, and in situ dry matter and protein degradability of fresh and ensiled Italian ryegrass at three stage of growth

dc.contributor.authorBorba, Alfredo Emílio Silveira de
dc.contributor.authorRibeiro, João Ramalho
dc.date.accessioned2012-10-09T09:40:31Z
dc.date.available2012-10-09T09:40:31Z
dc.date.issued1996
dc.description.abstractNeste trabalho determinámos o valor nutritivo da erva castelhana (Lolium multiflorum) em três épocas de corte, em verde e ensilada. O valor mais elevado de energia metabolizável foi determinada na fase de crescimento 5% espigado, nas forragens verdes e na fase de aparecimento da 4ª folha, para as silagens. Verificou-se um aumento da digestibilidade in vivo e da ingestão voluntária, da fase de 4ª folha para a fase 5% espigada, seguindo-se um decréscimo para a fase 100% espigada: A degradabilidade in situ da matéria seca, e da proteína bruta decresce (p≤0.05) com o avançar da fase de crescimento. A degradabilidade da proteína bruta é superior nas forragens verdes (p≤0.05) em relação às forragens ensiladas. Podemos concluir que a melhor época de corte, para a erva castelhana, verifica-se na fase de crescimento com 5% espigado.por
dc.description.abstractABSTRACT: The nutritive value of Italian ryegrass (Lolium multiflorum) cut at three stages of growth and in fresh and ensiled, was determined in this study. The highest metabolisable energy content was found at 5% ear in fresh forages, and at the fourth leaf stage in silages. In vivo digestibility and voluntary intake increased from fourth leaf to the 5% ear stage of growth which was followed by a reduction at the 100% ear stage of growth. In situ dry matter and protein degradability decreased (p≤0.05) with advancing stage of growth. In fresh forages protein degradability was higher (p≤0.05) than in ensiled forages. It was concluded that the best harvest time for Italian ryegrass was at the 5% ear stage of growth for both fresh forage, as well as silage.en
dc.identifier.citation"ARQUIPÉLAGO. Ciências Biológicas e Marinhas = Life and Marine Sciences". ISSN 0873-4704. Nº 14A (1996): 85-94.por
dc.identifier.issn0873-4704
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.3/1496
dc.language.isoengpor
dc.peerreviewedyespor
dc.publisherUniversidade dos Açorespor
dc.subjectLolium multiflorumpor
dc.subjectErva Castelhanapor
dc.titleNutritive value, and in situ dry matter and protein degradability of fresh and ensiled Italian ryegrass at three stage of growthen
dc.title.alternativeVariação do valor nutritivo e da degradabilidade in situ da matéria seca e da proteína bruta da erva castelhana com a época de corte e com o método de conservaçãopor
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.conferencePlaceHortapor
oaire.citation.endPage94por
oaire.citation.startPage85por
oaire.citation.titleARQUIPÉLAGO. Ciências Biológicas e Marinhas = Life and Marine Sciencespor
oaire.citation.volume14Apor
rcaap.rightsopenAccesspor
rcaap.typearticlepor

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
pp_85_94_BorbaAE_JMCRibeiro_14A.pdf
Size:
670.75 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: