Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.3/2212
Título: Azorean macroalgae as a food supplement: determination of proteins, fiber, and total of lipids and carbohydrates content.
Autor: Paiva, Lisete S.
Lima, Elisabete M. C.
Baptista, José A. B.
Patarra, Rita F.
Neto, Ana I.
Palavras-chave: Macroalgae
Nutritional Value
Fiber
Protein
Total Lipids
Carbohydrates
Data: Set-2012
Citação: Paiva L, Lima E, Baptista J, Patarra RF & Neto AI (2012). Azorean macroalgae as a food supplement: determination of proteins, fiber, and total of lipids and carbohydrates content. "11º Encontro de Química dos Alimentos (11EQA)", Abstract Book, p. 181, Instituto Politécnico de Bragança, Bragança, Portugal, 16-19 de setembro.
Resumo: This study evaluates the chemical composition (proteins, fiber, total lipids, total carbohydrates and ash) os selected macroalgae common at the Azorean shores with potencial nutricional value for human food suplement. The protein content ranged from 2.86% to 18.48% of dry weight (DW) for Padina pavonica and Codium adhaerens, respectively and fiber ranged from 31.02% to 69.10% of DW for Codium adhaerens and Cystoseira humilis, respectively. The total of lipids ranged from 1.55% to 5.20% of DW for Cystoseira humulis and Codium adhaerens, respectively, and the total of carbohydrates ranged from 7,61% to 16.78% for Padina pavonica and Codium adhaerens, respectively.
Descrição: 11º Encontro de Química dos Alimentos (11EQA). Instituto Politécnico de Bragança, Bragança, Portugal, 16-19 de Setembro.
Peer review: yes
URI: http://hdl.handle.net/10400.3/2212
Aparece nas colecções:DBIO - Comunicações a Conferências / ConferenceItem

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato 
2012_Paiva_etal_11_EQA.pdf3,18 MBAdobe PDFVer/Abrir


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.